Coachingpraktijk Leeuwarden
 

Doelgroepen

Hieronder vindt u alle doelgroepen die mijn praktijk bezoeken met veel gehoorde klachten:

Jeugd & Jongeren

 • Keuzestress: jongeren hebben soms moeite met het maken van keuzes voor hun toekomst. Ik kan hen daar heel efficiënt mee helpen. Een beroepskeuzeonderzoek is zo'n mogelijkheid. Ik test jonge mensen op studieprofiel, studiekeuze en beroepsvoorkeur. Deze combinatie geeft voor 85% zekerheid over een goede keuze voor een opleiding of een baan.
 • Faalangst: ook voor het tegengaan van faalangst kunnen zij bij mij terecht. De (Amerikaanse) techniek die ik hen leer is zeer adequaat. Meestal zijn de symptomen al na een viertal consults aanzienlijk verminderd of zelfs geheel verdwenen. Deze methode is voor alle leeftijden geschikt.

 • Energie : soms is het voor jongeren moeilijk om uit een impasse te komen. dat heeft veelal te maken met het niet duidelijk hebben van een doel of (levens-)richting. Door gedurende een bepaalde tijd mij wekelijks te bezoeken coaching ik hen met het hervinden van hun energie en doel.
 • Verslavingen: ik coach géén verslavingen als game-, drugs- alcohol, eetverslavingen

Dertigers

 • Heroriëntatie: bij dertigers komt de binnenkant van hun persoonlijkheid in zicht. Zij zoeken vooral naar balans. Balans tussen geld verdienen en doen wat ze echt leuk vinden, tussen baan en privé-leven. Dertigers kunnen zich de luxe permitteren zichzelf eens goed tegen het licht te houden. Veelal een aantrekkelijke functie en voorzien van alle materiële gemakken, komt de vraag bovendrijven "is dit nu eigenlijk wel wat ik wil?" En daarmee sluipt stress en onzekerheid binnen. Ook de vraag " is dit nu alles in het leven?" hoor ik vaak. Dertigers - ook zij die geen gezin hebben -stellen ook steeds vaker de vraag hoe ze hun persoonlijk leven en hun werk kunnen combineren. Velen hebben het gevoel van hun kern te zijn afgedreven en hebben de behoefte voor zichzelf te leren zorgen. De tips die zij vaak horen vanuit hun directe omgeving zijn:

"Werk is niet het belangrijkste. Zorg voor balans, geniet, en koester je vrienden. Relativeer. Wees ambitieus, maar heb geduld. Je hebt nog een heel leven voor je, waarvan je een groot deel zal moeten werken. Waarom moet alles nu? Maak keuzes. Een keuze maken is altijd beter dan niets doen. Vertrouw op jezelf, fouten maken mag. Geen enkele keuze is definitief. Dat laatste gaat dan weer niet op voor kinderen. Maar daarvoor geldt: kinderen komen nooit goed uit. Dus als je graag kinderen wilt, en je kunt de zorg delen, kun je er net zo goed gewoon voor gaan. En tot slot: hou op met zeuren. Je bent jong, je bent mooi. De wereld ligt aan je voeten. Maak er wat van"

Maar wat  kun je daar uiteindelijk mee? Ik kan je helpen en adviseren.

 • Veerkracht: veel dertigers zijn opgevoed met de filosofie ‘the sky is the limit’. Een deel van de dertigers zijn onvoldoende gewend aan tegenslag. En dat is onhandig, want hoewel ze zijn opgegroeid met het idee dat alles mogelijk is, zat Nederland in een flinke economische crisis toen ze voor het eerst de arbeidsmarkt opkwamen. Dertigers hebben vaker een flexibel contract , zitten met een studieschuld, koopwoningen zijn duur, sociale huurwoningen zijn er te weinig en particuliere huur is veelal onbetaalbaar. En toen was er ook nog eens de coronacrisis. Veel dertigers willen graag trouwen of kinderen , maar ze wachten op een vast contract of sparen voor een eigen woning.  Het dilemma is dan ook vaak: stellen dertigers keuzes uit omdat het kan, omdat ze twijfelen of omdat veranderingen hen daartoe dwingen?

Veertigers

 • Midlifecrisis : een nieuwe partner, definitief kinderloos blijven, een andere carrière, opeens gaan mantelzorgen voor je ouders. Veertigers staan letterlijk in het midden van het leven. Maar een ‘is-dit-alles-gevoel’ kan ertoe leiden dat veertigers soms rare sprongen maken. Of juist angstvallig vasthouden wat ze hebben. Nog 25 jaar [inmiddels wat langer] tot het pensioen en dan verder? 
 • Puberteit van de kinderen: puberkinderen zijn vaak een grote uitdaging voor veertigers. Er komen heel wat problemen bij kijken: roken, uitgaan, schoolmoeheid, humeurigheid. Veertigers voelen zich weer net zo onervaren als toen ze voor het eerst een baby vasthielden. Bovendien ontstaan er vaak conflicten tussen beide partners over de aanpak van hun kinderen.
 • Seksualiteit: vanaf veertig slaat de veroudering in ons lichaam toe, en dat heeft ook gevolgen voor ons seksleven. Bij mannen neemt de vitaliteit van àlle cellen af en dat zorgt voor een lager libido. Bij veertigers is de prestatiedruk meestal nog erg groot en dat brengt faalangst met zich mee.

Vijftigers

 • U hoort er niet meer (minder) bij: als je 50 jaar of ouder bent kun je het gevoel krijgen niet meer tot 'de  boodschappers' te behoren want dat zijn de 20- tot 49-jarigen. Ook krijgen vijftigers zonder baan minder snel een nieuwe .Iedereen spreekt u plotseling aan met  'u', ook in niet formele situaties. U bent gewoon 'een meneer' geworden.

Zestig en zestig+

 • Minder vitaliteit:  de leeftijd begint te tellen en plotseling gaat het allemaal minder snel dan u gewend bent van uzelf. Gaat u bij de pakken neerzitten of doet u er wat aan?
 • Depressiviteit: (steeds meer) senioren hebben last van (milde) depressiviteit door allerlei oorzaken
 • Pensioen: en dan plotseling, van de ene dag op de andere, zit u thuis. Gisteren was u nog iemand van betekenis op uw werk. Tijdens de receptie hoorde u veel oud-collega's  zeggen  " ik kom nog wel eens even bij je langs". Maar helaas moet u concluderen dat er niemand meer langskomt van uw werk
 • Verveling: het bekende 'gat' na de pensionering. U komt de deur steeds minder uit, wat nu?
 • Eenzaamheid : verlies van de levenspartner leidt veelal tot eenzaamheid.

Herkenbare problemen? U bent niet de enige. Kom eens bij mij langs voor een vrijblijvende kennismaking én de mogelijkheden u van uw klachten af te helpen.

E-mailen
Bellen
Map
Info